Pierwszym punktem wycieczki była pijalnia czekolady M. Pelczar Chocolatier w Korczynie. Na miejscu uczniowie wzięli udział w warsztatach lodowych. Dzieci poznały proces produkcji lodów a także mogły przygotować i degustować różne rodzaje lodów. Na zakończenie wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Kolejnym punktem programu wycieczki był spacer w rezerwacie skalnym „Prządki”, gdzie można było podziwiać niezwykłe skały, które według jednej z legend to matka i córki zamienione w kamień za to, że przędły len w święto.
Następnie po sytym posiłku udaliśmy się do skansenu archeologicznego Karpacka Troja w Trzcinicy, gdzie zwiedzaliśmy teren grodziska. W pawilonie wystawowym obejrzeliśmy eksponaty muzealne uzyskane podczas prac wykopaliskowych oraz pooglądaliśmy film o powstaniu Karpackiej Troi. Na koniec wyszliśmy na wieżę widokową o wysokości 44 metrów skąd można było podziwiać cały skansen oraz okolicę.
Po zakończonej wycieczce zmęczeni, ale pełni rażeń ruszyliśmy w kierunku Cieszacina Wielkiego.
J. Dzień, M. Siedlarz